Tema: “100 de ani de minorități naționale în România”
Perioada: 20 – 27 august 2018
Locul desfășurării: Sighișoara, județul Mureș, România
Scop
În anul european al patrimoniului cultural 2018 este momentul să reflectăm asupra diversității europene ca valoare, practică și declanșator al schimbărilor socio-politice. În acest context, academia de vară interculturală va oferi cunoștințe despre diferitele forme existente de protecție a minorităților naționale din Europa pentru a înțelege complexitatea problemelor interetnice din comunitățile multiculturale din diferite țări, respectiv pentru a identifica relații interculturale viabile în vederea asigurării unei conviețuiri interetnice pașnice în aceste comunități.
Academia de vară de o săptămână se va concentra pe diversitatea culturală reprezentând patrimoniu european și motor al schimbării, atrăgând legături între perspectivele istorice, actuale și viitoare. Acesta va oferi tinerilor participanți o platformă de discuții, schimb de experiență și cunoaștere a complexității problemelor interetnice în comunitățile multiculturale din diferite țări europene, cum ar fi România, Ungaria, Germania, dar și UE.
Prin activități practice și ateliere de creație, Academia de Vară va oferi participanților nu doar o înțelegere a valorii diversității și a avantajelor și provocărilor aferente, dar va promova, de asemenea, angajamentul lor civic și interesul față de protecția minorităților naționale.
Activități planificate
Școala de vară va include 3 elemente: pregătirea electronică (pregătirea online pentru cursul cu două săptămâni înainte de sosire), formarea și practica. Elementul rezidențial, variat, interdisciplinar și intensiv de șapte zile, va echilibra activitățile academice, interactive și sociale și va include:
• Ateliere interactive desfășurate de cadre universitare și sesiuni de discuții
• Studii de caz și prezentări ale participanților la Academia de Vară
• Vizite de studiu (Tîrgu Mureș și Sighișoara)
• 3 zile de practică la Festivalul Intercultural ProEtnica
Proceduri de eligibilitate și de aplicare
• 20 de studenți, absolvenți universitari și tineri din România și din țările Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, interesați de promovarea interculturalității în scopul dezvoltării durabile a diferitelor comunități multiculturale.
În cadrul școlii de vară, pe data de 23 August (Joi), Prof. univ. dr. Radu Carp va susține, începând cu ora 12:00, lucrarea The panorama of national minorities in Europe and the means of their protection through supra-national instruments , iar începând cu ora 12:00 va lansa cartea ”Dumnezeu mă vrea aici”, în dialog cu Eginald Schlattner.
De asemenea, Conf. univ. dr. Enache Tușa va susține pe data de 24 August (Vineri), începând cu ora 11:00, lucrarea Minorities in different regions of Romania.
Programul integral al Academia interculturale “ProEtnica”


