Festivalul ProEtnica – Ediția 2018

În perioada 22-26 august 2018, Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara (ibz) în parteneriat cu Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Consiliul Județean Mureș, organizează ProEtnica – Festival Intercultural Sighișoara.

Festivalul va cuprinde momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, care vor putea fi urmărite pe scena amplasată în Piața Cetății. De asemenea evenimentul mai cuprinde o secțiune științifică, seri de film, expoziții comune de artă, care reunesc lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Programul reunește și meșteșugari și standuri de prezentare ale minorităților naționale, ce pot fi vizitate zilnic, între orele 10-18.

Serile festivalului Proetnica 2018 aduc pe scenă formaţii şi interpreţi consacrați atât în ţară cât şi în străinătate. Miercuri va concerta trupa Eztẚn, joi, Maia Morgenstern împreună cu Bucharest Klezmer Band, precum și Ionuț Galani. Fanfara de la Cozmești cu Ina Chiriac vor antrena publicul vineri. Seara de sâmbătă va aduce pe scenă trupa Farfarello împreună cu Ioji Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică.

În cadrul secțiunii științifice, organziate pe data de 23 August (Joi) în Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara, Prof. univ. dr. Radu Carp va susține , începând cu ora 10:00, lucrarea Panorama minorităților naționale din Europa și a mijloacelor de protecție a acestora prin instrumente supra-naționale, iar începând cu ora 12:00 va lansa cartea ”Dumnezeu mă vrea aici”, în dialog cu Eginald Schlattner.

De asemenea, Conf. univ. dr. Enache Tușa va susține pe data de 24 August (Vineri), în aceeași sală, lucrarea Prezentarea cercetărilor din România și din alte țări din Europa care privesc minoritățile naționale.


Programul integral al Festivalului ProEtnica